Tekonivelleikkauksen on tarkoitus parantaa elämänlaatua ja mahdollistaa mahdollisimman normaali elämä. Tekonivel on kuitenkin kehoon asennettava vieras esine ja siihen tottumiseen menee oma aikansa.

Kuntoutuminen ja tekoniveleen tottuminen on yksilöllistä. Monet leikatut saattavat kokea aluksi voimakastakin kipua, turvotusta tai tunnottomuutta. Vasta vuoden kuluttua leikkauksesta voidaan arvioida kunnolla leikkauksen onnistuminen. Monilla tekonivel kestää loppuelämän, mutta joillain se voidaan joutua vaihtamaan esimerkiksi mekaanisen kulumisen seurauksena. Ylipaino on yksi niveltä nopeimmin kuluttavista tekijöistä.

Tekonivel mahdollistaa liikunnan, mutta sen kanssa suositellaan harrastettavan pehmeitä ja rullaavia liikuntamuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä tai uintia, joissa polveen ei tule iskua eikä vääntöä.

 
 • Tekonivel parantaa elämänlaatua ja mahdollistaa monenlaista liikuntaa
 • Kuntoutuminen on aina yksilöllisiä
 • Tekonivelkin saattaa kulua vuosien saatossa
 • Kerro tekonivelestä lääkärikäyntien ja eri toimenpiteiden yhteydessä
 • Ei suositella liikuntalajeja, joissa polveen kohdistuu iskuja tai vääntöjä

Tekonivel poistaa yleensä leikkausta edeltäneen kovan nivelkivun ja mahdollistaa normaalin elämän. Tekonivel ja sen toiminta eivät vastaa täysin omaa tervettä polvea, ja se saattaa tuntua myös erilaiselta. Toipuminen polven tekonivelleikkauksesta vie aikaa, ja lopullinen tulos leikkauksesta on arvioitavissa vasta noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Tekonivelten laatu ja kestävyys ovat vuosien kuluessa parantuneet. Tekonivel on mekaaninen varaosa, joka voi kulua tai irrota luusta. On arvioitu, että 10 vuoden kuluttua leikkauksesta noin 95 % polvien tekonivelistä on paikallaan toimien normaalisti. On yleistä, että polvesta kuuluu leikkauksen jälkeen pientä kolinaa tai pauketta.

Harvinaisempia tekonivelleikkauksen jälkiongelmia ovat hermovaurio sekä siitä seuraava leikatun raajan tunnottomuus ja voimattomuus. Riski liittyy erityisesti pihtipolvivirheasennon (valgus) korjaamiseen. Lievää tunnottomuutta leikkaushaavan alueelle jää usein, mutta osa tästä korjautuu.

Bakteeri-infektion ennaltaehkäisy ja niiden huolellinen hoito on jatkossakin tärkeää, koska infektio voi levitä veriteitse tekoniveleen. Hammashoidon yhteydessä on tärkeä kertoa asennetusta tekonivelestä. Eräät hammashoidon toimenpiteet saattavat vaatia suoja-antibiootin 6 kk tekonivelleikkauksen jälkeen, jotta estetään mahdollinen veriteitse tapahtuva tekonivelen tulehtuminen.

Asuinkunnan terveys- ja liikuntatoimi, kansalaisopistot ja eri järjestöt sekä lukuisat yksityiset yritykset järjestävät eritasoisia yksilö- tai ryhmäliikuntatilaisuuksia, joihin voit hakeutua jälkitarkastuksen jälkeen.

Osoitteesta www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka löydät yleiset terveysliikuntasuositukset. Polven tekonivelleikkauksen jälkeen suositeltavia liikuntamuotoja ovat: kävely, uinti, pyöräily ja hiihto. Muita harrastuksia voit tehdä oman vointisi mukaisesti.

POLVINIVELTÄ ISKUTTAVAA TAI VÄÄNTÄVÄÄ TOIMINTAA EI SUOSITELLA:

 • Juoksu
 • Hyppy- ja loikkaharjoitteet
 • Jalkakyykyn syvät ja leveät versiot
 • Painonnosto (tempaus ja työntö)
 • Mailapelit
 • Pallopelit
 • Kamppailulajit
 • Luistelu, rullaluistelu ja luisteluhiihto
 • Laskettelu

Jos olet em. lajien kokenut harrastaja, niin voit jatkaa harrastamista kevyemmällä tasolla (hyvällä tekniikalla ja rauhallisemmin), mutta em. lajeja ei suositella aloitettavaksi polven tekonivelleikkauksen jälkeen.
 

 

>> Opinnäytetyö:
Polven tekonivelleikkauksen
jälkeinen harjoitusohjelma
työikäisille (pdf)

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Polven tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI

©2019 polvenkuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa polven kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2016 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
3_Banneri_Ulkosivu_LonkankuntoutusFi_185x150.png
5_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png