Leikkauksessa leikkausalueelle syntyy eriasteisista kudosvaurioista, kun ihoa on avattu ja lihaksia ja jänteitä on siirretty syrjään leikkauksen mahdollistamiseksi. Kudoksista tihkuu solujen välitilaan nestettä, joka aiheuttaa turvotusta.

Turvotus voi kestää viikoista jopa kuukausiin. Leikkauksen jälkeinen liikkumattomuus heikentää laskimoverenkiertoa ja pitkittää omalta osaltaan turvotusta

Mustelmat syntyvät, kun leikkauksessa vaurioituu verisuonia. Veri pääsee vuotamaan ihon alle ja muodostaa parin päivän kuluessa tummia mustelmia.

Kivuliaat mustelmat paranevat itsestään, eikä niiden paranemisaikaan voi aktiivisesti vaikuttaa.

 
  • Leikatussa jalassa turvotus voi kestää useita kuukausia ja se on yleensä normaalia
  • Nilkka ja varpaat saattavat turvota turvotuksen ”valuessa” alaspäin,
  • Nostamalla jalan kohoasentoon, lepäämällä, liikkumalla, nilkkojen pumppausliikkeillä, kylmähoidolla sekä kipulääkkeillä turvotusta voi vähentää.
  • Voimakkaimmin mustelmat tulevat esiin 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta ja voivat ulottua jopa nilkkaan asti.
  • Mustelmat paranevat itsestään.

Leikkauksen aikana polven alueelle syntyy eriasteisia kudosvaurioita, kun ihoa avataan ja lihaksia ja jänteitä siirretään syrjään, jotta leikkaus voidaan suorittaa. Tästä johtuen kudoksista tihkuu solujen välitilaan nestettä, joka aiheuttaa turvotusta. Turvotus voi kestää viikoista jopa kuukausiin. Leikkauksen jälkeinen liikkumattomuus heikentää laskimoverenkiertoa ja pitkittää omalta osaltaan turvotusta. Vaikka turvotus on todennäköisesti huomattavinta polven alueella, saattaa nestettä valua alas myös nilkan ja jalan alueelle aiheuttaen sielläkin turpoamista. Turpoamista voi koittaa laskea asettamalla jalan kohoasentoon, lepäämällä, liikkumalla kohtuuden rajoissa, pumppaamalla nilkkoja, käyttämällä kylmäpussia sekä kipulääkityksellä.

Mustelmat syntyvät, kun leikkauksessa vaurioituu verisuonia. Veri pääsee vuotamaan ihon alle ja muodostaa parin päivän kuluessa tummia mustelmia. Verta saattaa valua raajaa pitkin alaspäin, jolloin mustelmia voi turvotuksen tapaan ilmetä myös nilkassa ja jalkaterässäkin. Ne voivat olla hyvin kivuliaita ja niiden paranemiseen saattaa mennä jopa muutama viikko. Mustelmat paranevat itsestään, muuttaen ensin väriään vaaleammaksi rusehtavan keltaiseksi ennen kuin haalistuvat kokonaan. Niiden paranemisaikaan ei voi aktiivisesti vaikuttaa.

LÄHTEET

  1. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00338
  2. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00049
  3. HUS Peijaksen sairaala: Polven tekonivelleikkaus –opas potilaalle
     
 

 

>> Opinnäytetyö:
Polven tekonivelleikkauksen
jälkeinen harjoitusohjelma
työikäisille (pdf)

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Polven tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI

©2019 polvenkuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa polven kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2016 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
3_Banneri_Ulkosivu_LonkankuntoutusFi_185x150.png
5_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png