Polven tekonivelleikkauksen jälkeen esiintyy normaalisti huomattavia kipuja. Kipujen kesto ja voimakkuus ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat erota suuresti polvileikkauspotilaiden välillä.

Leikkauksen jälkeen lääkäri määrää kipulääkkeet ja antaa ohjeet niiden käytöstä. Kipulääkkeitä tulee etenkin alussa syödä säännöllisesti lääkärin ohjeiden mukaan, jottei kipu estä liikkumista tai nukkumista, jotka ovat hyvin tärkeä osa kuntoutumisprosessia.

Kipua voi hoitaa paikallisesti kylmähoidon avulla ja asettamalla jalan kohoasentoon.

 
  • Käytä lääkärin määräämiä kipulääkkeitä alkuun säännöllisesti ja riittävästi
  • Kipu ei saa este liikkumiselle eikä haitata yöunia
  • Ajoita liikeharjoittelu 30–60 min kipulääkkeen ottamisen jälkeen
  • Kylmähoidolla ja kohoasennolla voi lievittää kipua rasituksen jälkeen
  • Etsi keinoja saada ajatukset pois kivusta esimerkiksi rentoutuminen, huumori ja musiikin kuuntelu voivat olla hyviä keinoja.

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen esiintyy normaalisti huomattavia kipuja. Kipujen kesto ja voimakkuus ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat erota suuresti, vaikka itse leikkaus olisi suoritettu identtisesti ja sujunut täysin normaalisti. Jokainen myös tuntee kivun voimakkuuden ja sen häiritsevyyden omalla tavallaan. Leikkauksen jälkeen lääkäri määrää kipulääkkeet ja antaa ohjeet niiden käytöstä. Kipulääkkeitä kannattaa etenkin alussa syödä säännöllisesti, jottei kipu estä liikkumista tai nukkumista, jotka ovat hyvin tärkeä osa kuntoutumisprosessia. Jos sinulle tulee kysyttävää kipulääkityksestä tai koet kovaa kipua määrätyiden lääkkeiden säännöllisestä käytöstä huolimatta ota yhteyttä leikanneeseen sairaalaan.

Kipulääkkeen ottaminen ja liikuntaharjoittelu kannattaa ajoittaa siten, että liikeharjoittelu tehdään, kun lääkkeellä on maksimivaikutus eli 30–60 min lääkkeen ottamisen jälkeen. Liikeharjoittelun jälkeen polven voi laittaa kohoasentoon ja polven päälle voi laittaa kylmäpakkauksen lievittämään mahdollista kipua.

Tärkeää on, että liikeharjoitteet pystytään tekemään pienestä tai kohtuullisesta kivusta huolimatta. Kipulääkkeitä ei myöskään kannata vähentää tai jättää pois liian aikaisin, jolloin polven liikuttaminen voi vähentyä kivun takia. Polven säännöllinen ja maltillinen liikuttaminen ovat avainasioita polven kuntoutumisessa ensimmäisten kuukausien aikana.

Tulehduskipulääkkeet saattavat sekoittaa vatsan toimintaa ummetuksen tai ripulin muodossa tai aiheuttaa varsinaista vatsakipua. Näihin vaivoihin voi hankkia apteekista lääkkeitä ilman reseptiä.

Kipua voi hoitaa paikallisesti kylmähoidon avulla ja asettamalla jalan kohoasentoon. Kylmä syöttää hermojen aistireseptoreihin ärsykkeitä, jolloin kipuärsykkeet eivät pääse niin vahvoina läpi. Kylmähoitoon voi käyttää esimerkiksi apteekista saatavia uusiokäytettäviä pakastettavia geelipusseja, kertakäyttöisiä kylmäpusseja tai vaikkapa pakkasesta löytyvää vihannespussia. Kylmäpussin ja ihon väliin kannattaa laittaa ohuehko vaate tai pyyhe, jottei kylmä pääse vaurioittamaan ihoa. Kylmäpakkausta kannattaa pitää kerrallaan noin 15-20 minuuttia ja käyttää aina tarvittaessa. Levätessä jalkaa kannattaa pitää kohoasennossa turvotuksen laskemiseksi ja kaiken painon saamiseksi pois polven päältä. Kohoasennon koetaan yleensä helpottavan polvessa tuntuvaa kipua. Voit myös koittaa vaihtoehtoisia menetelmiä saadaksesi ajatuksesi pois kivusta. Tällaisia voi olla esimerkiksi musiikki, käsityöt tai vaikkapa huumori.
 

 

>> Opinnäytetyö:
Polven tekonivelleikkauksen
jälkeinen harjoitusohjelma
työikäisille (pdf)

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Polven tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI

©2019 polvenkuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa polven kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2016 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
3_Banneri_Ulkosivu_LonkankuntoutusFi_185x150.png
5_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png