Ravinnolla on merkittävä vaikutus yleiseen terveydentilaan ja hyvinvointiin. Leikkausta ennen ja sen jälkeen oikeanlaiseen ravintoon on kuitenkin syytä keskittyä erityisesti. Hyvä ravinto vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää, joka osaltaan suojelee mahdollisilta leikkauksenjälkeisiltä infektioilta ja komplikaatioilta. Leikkauksen jälkeen keho tarvitsee hyviä a monipuolisia ravintoaineita mahdollistaakseen kudosten uudelleenrakentumisen ja paranemisen. Helppo tapa koostaa terveellinen ruokavalio onnistuu suomalaisen ravitsemussuositusten ja lautasmallin avulla.

Painonhallintaan tulisi keskittyä jo kauan ennen leikkausta. Ylipaino vaikuttaa nivelrikon etenemiseen, pahentaa sen oireita ja leikkauksessa se vaikeuttaa leikkauksen teknistä toteuttamista ja lisää komplikaatioriskiä. Pudonnut paino auttaa myös leikkauksen jälkeisessä liikkeelle pääsyssä, kun polveen kohdistuva kuorma on pienempi. Heti leikkauksen jälkeen laihduttamista ei kannata aloittaa, sillä elimistö tarvitsee normaalia enemmän ravintoaineita kuntoutuakseen.

 
 • Syö monipuolisesti ja säännöllisesti jo ennen leikkausta niin kuin sen jälkeenkin
 • Tutustu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja lautasmalliin
 • Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluvat proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet
 • Juo vähintään 1,5 litraa vettä päivittäin
 • Leikkauksen jälkeen elimistö tarvitsee ravintoa parantuakseen
 • Ylipainoa pudottamalla saadaan positiivisia vaikutuksia leikkauksen jälkeiseen elämään
 • Heti leikkauksen jälkeen ei kuitenkaan kannata laihduttaa

 • Syö riittävän monipuolista ruokaa.
 • Proteiinien tarve kasvaa leikkauksen jälkeen. Proteiinia saa lihasta, kalasta, kananmunasta, maitotuotteista, pavuista, herneistä ja viljasta.
 • Hiilihydraattien (vilja, peruna, juurekset, marjat, kasvikset, hedelmät) saanti on myös tärkeää.
 • Vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti sinkkiä tarvitaan haavan paranemiseen. Sitä saa viljasta, maitovalmisteista ja lihasta.
 • Punaisesta lihasta ja vihreistä vihanneksista saa rautaa.

Hyvä ravitsemustila on terveyden ja hyvinvoinnin edellytys. Se pitää yllä terveyttä, parantaa elämänlaatua ja ehkäisee kansansairauksia, kuten lihavuutta, tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. (5) Ruokavaliolla on iso merkitys fyysiseen hyvinvointiin että henkiseen vireyteen myös leikkauksen jälkeen, sillä terveellisellä ruokavaliolla saadaan rakennusaineita kuntoutumisen avuksi.

Ennen leikkausta

Hyvästä ravitsemustilasta ja nestetasapainosta huolehtiminen leikkausta edeltävinä viikkoina auttavat potilasta toipumaan paremmin leikkauksesta. Hyvä ravitsemustila vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja tulehdusten riski vähenee. Ravinnolla, tai tarkemmin sanottuna ravitsemustilalla, voi olla kriittisen tärkeä rooli leikkauksen jälkeisissä komplikaatioissa. (2)

Terveellisen ruokavalion merkitys hyvinvoinnille on tuttu asia kaikille meistä. Leikkauksista kuntoutumisessa oikeanlainen ravinto auttaa elimistöä saamaan riittävästi rakennusaineita toipumiseen ja uuden kudoksen muodostamiseen. Vajavainen ruokavalio saattaa jopa hidastaa kuntoutumista (1).

Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin terveellinen ateria, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta. Ateriarytmi auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta syödä suuria annoksia ja napostella turhia. (5)

Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita, kuten kasviksia ja juureksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Se sisältää myös kalaa, kasviöljyjä ja kasvisöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Yksittäiset ruoka-aineet eivät heikennä tai edistä terveyttä, vaan kysymys on kokonaisuudesta ja kokonaisuus ratkaisee ruokavalion terveellisyyden. (5)

Helppo tapa tehdä terveellinen ateria ja annos on koota ruoka lautasmallin (pdf) mukaan. Lautasmalli auttaa hahmottamaan yksittäisen aterian kokonaisuutta ja sen tukea terveydelle. (5)

Kuva1. Lautasmalli. Lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Leikkauksen jälkeen

Kuntoutujien ruokavalio on hyvin pitkälti yleisten suositusten mukainen (pdf).

Kuva 2. Ravintopyramidi. Lähde: Lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Kuntoutumisen kannalta tärkeät ravintoaineet ja hivenaineet

Proteiinit

Ruoka, joka sisältää korkealaatuista proteiinia ja keskeisiä aminohappoja, auttaa haavaa parantumaan, kudoksia uusiutumaan ja pitää immuunijärjestelmän vahvana. Vähärasvainen kana, kala ja liha ovat erinomaisia proteiinin lähteitä. Proteiinia saa myös kananmunista, pähkinöistä, pavuista ja tofusta. Maitotaloustuotteet sisältävät myös proteiinia, mutta jos kärsit ummetuksesta, valitse muita proteiinin lähteitä kuin maitotuotteet.

Hiilihydraatit

Hyvälaatuisten hiilihydraattien avulla pidetään energiatasot ja verensokeri riittävän korkealla ja tasaisina. Hiilihydraattilähteinä kannattaa käyttää runsaskuituisia ruoka-aineita, kuten kokojyväviljatuotteita, marjoja, hedelmiä, kasviksia ja juureksia. Yleinen leikkauksen jälkeinen seuraus on ummetus. Välttääksesi tätä epämukavaa seurausta kannattaa syödä reilusti runsaskuituista ruokaa. Runsaskuituiset ruoat pitävät energiatasot ylhäällä ilman, että ne aiheuttavat ummetusta. Ummetuksen ehkäisemiseksi kannattaa välttää ruokia, kuten juustoja ja maitotaloustuotteita, makeisia ja kuivattuja ruoka-aineita.

Ummetus on myös yleinen kipulääkkeiden ja liikkumattomuuden sivuvaikutus. Tästäkin syystä on tärkeää syödä runsaasti kuitupitoisia tuotteita ja juoda riittävästi vettä, jotta suolen toiminta jatkuu kipulääkityksestä ja vähentyneestä liikunnasta huolimatta.

Rasva

Hyvälaatuiset kasvikunnasta peräisin olevat rasvat (kuten rypsi- ja oliiviöljy, avocado, pähkinät, siemenet) parantavat immuunijärjestelmää ja auttavat kehoa vitamiinien imeytymisessä kehoon. Rasvasta saa myös runsaasti energiaa.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös Omega-3 rasvahappo- tai kalaöljyvalmisteisiin, joita ei tule käyttää 1 kk ennen leikkausta, sillä ne saattavat lisätä verenvuodon riskiä leikkauksessa ja sen jälkeen.

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Olennainen osa leikkauksen jälkeistä ruokavaliota on riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.

A-vitamiinia (esim. appelsiini, lehtikaali, pinaatti, porkkana ja peruna) ja C-vitamiinia (mm. sitrushedelmät, marjat, peruna, tomaatti ja paprika) tarvitaan jänteiden ja nivelsiteiden tarvitseman kollageenin valmistuksessa ja leikkaushaavan paranemisessa.

D-vitamiini (esim. maito, margariinit, kala ja kananmunat) tukee luiden terveyttä.

E-vitamiini (esim. kasvisöljyt, pähkinät, siemenet, maksa, maito ja kananmunat) on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

K -vitamiini (esim. ruusukaali, parsakaali, pinaatti, salaatti, kaali, munuaiset, kananmunat ja maksa) on tarpeellinen veren normaaliin hyytymiseen ja luiden hyvinvointiin.

Sinkki on välttämätön mm. normaalille kasvulle ja kehitykselle sekä haavan parantumiselle. Sinkin lähteitä ovat esim. täysjyvävilja, pähkinät ja liha.

Kalsiumia tarvitaan luiden parantumiseen ja lujana pysymiseen. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat maito, jugurtti, kirjolohi, pähkinät, kaali, seesaminsiemenet, soijapavut ja sienet. Kalsium auttaa D-vitamiinia imeytymään kehoon.

Rauta on tärkeä ravintoaine, jota keho tarvitsee tehdäkseen hemoglobiinia vereen ja estääkseen anemian. Hemoglobiini kuljettaa happea elimistössä. Jos hemoglobiiniarvo on alhaalla, olo on väsynyt, heikko ja helposti hengästyvä. Hemoglobiini arvolla on merkitystä sairaalasta kotiutumisen kannalta. Hyviä raudan lähteitä ovat liha, sisäelimet, täysjyvävilja, kaali, pinaatti ja palkokasvit. Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnan ei-hemirauta. Samanaikaisesti nautittu C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja imeytymistä estävät tee, kahvi ja maitotuotteet.

Ravintoaineiden ja vitamiinien saantisuositukista lisätietoa saat tästä (pdf).

Vesi ja nestetasapaino

Leikkauksen jälkeen on hyvä huolehtia myös riittävästä veden juomisesta ja nestetasapainosta. Hyvä nestetasapaino on välttämätöntä lääkkeiden imeytymiselle ja paranemiselle. Hyvä tavoite kaikkien juomien yhteismääräksi on 1-1½ litraa ruoan sisältämän nesteen lisäksi. Vesi on paras janojuoma.

Painonhallinta ennen ja jälkeen leikkauksen

Painonhallinnalla on iso merkitys erityisesti hyvissä ajoin ennen leikkausta, sillä huomattava ylipaino voi vaikeuttaa leikkauksen teknistä suorittamista, lisätä komplikaatioriskiä leikkauksen aikana, altistaa infektioille ja pitkittää toipumisaikaa ja huonontaa polven tekonivelleikkauksen tulosta (2, 4). Ylipainoisilla potilailla tulisi pyrkiä painon pudotukseen ennen tekonivelleikkausta, mutta ylipaino ei kuitenkaan ole este toimenpiteelle.

Edellä mainituista syistä johtuen painonpudotus on tärkeää aloittaa hyvissä ajoin ennen leikkausta. On hyvä muistaa, että laihdutus lievittää tehokkaasti polviartroosin oireita. Tästä syystä ortopedit usein motivoivat merkittävästi ylipainoista (BMI > 35) potilasta laihduttamaan ennen leikkauspäätöksen tekemistä. Potilaalle pyritään edellä mainituista syistä perustelemaan painonpudotuksen/painonhallinnan merkitys kunnollisesti ja asettamaan hänelle selvä kilomääräinen laihdutustavoite. Potilas saatetaan ohjata terveyskeskukseen, ravitsemusterapeutille tai omalääkärille kontrolloitua laihdutusta varten. (6)

Juuri ennen leikkausta tai heti leikkauksen jälkeen painonpudotusta ei kannata aloittaa, sillä monipuolinen ravinto sekä riittävä energiamäärä ja nesteen saanti edistävät haavojen paranemista ja kudosten vastustuskykyä infektioille. Potilaiden kannattaa muistaa myös se, että elimistö kuluttaa leikkauksen jälkeen paljon energiaa muodostaessaan uutta kudosta, eikä silloin ole oikea aika pudottaa painoa.

Pysyvä painonhallinta

Pysyvästä painonhallinnasta löytyy lisätietoa tästä linkistä.

LÄHTEET

 1. Berend KR - Lombardi AV Jr - Mallory TH. Rapid recovery protocol for peri-operative care of total hip and total knee arthroplasty patients 2004. Joint Implant Surgeons, Inc., Division of Adult Reconstruction, Department of Orthopaedics, The Ohio State University, Columbus, Ohio, USA.
 2. Font-Vizcarra L - Lozano L - Ríos J - Forga MT -Soriano A. Preoperative nutritional status and post-operative infection in total knee replacements: a prospective study of 213 patients 2011. Department of Orthopedics and Trauma Surgery, Parc Sanitari Sant Joan de Dèu, Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Spain.
 3. Greene, K - Wilde, A - Stulberg, B. Preoperative nutritional status of total joint patients: Relationship to postoperative wound complications 2007. Department of Orthopaedic Surgery, Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio, USA.
 4. Järvenpää, J – Kettunen, J – Heiskanen, J -  Huopio, J – Lumiaho, J -  Miettinen, H. Lihavuus voi huonontaa polven tekonivelleikkauksen tulosta 2007. Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka. Suomen Ortopedia ja Traumatologia:3;192–197.
 5. Suomalaisten ravitsemussuositusten valmistelutyöryhmä. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014
 6. Suomen Artropastiayhdistyksen asettama työryhmä. Hyvä hoito lonkan ja polven tekonivelkirurgiassa 2015:13. Suomen Artroplastiayhdistys. Joensuu 2015.
   
 

 

>> Opinnäytetyö:
Polven tekonivelleikkauksen
jälkeinen harjoitusohjelma
työikäisille (pdf)

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Polven tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI

©2019 polvenkuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa polven kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2016 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
3_Banneri_Ulkosivu_LonkankuntoutusFi_185x150.png
5_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png